Események                                                                                                                                                                                                              Archívum:
Céljaink                                                                                                                                                                                                           2010   
Segítőink                                                                                                                                                                                                           2011
Galéria                                                                                                                                                                                                           2012
Rólunk írták                                                                                                                                                                                                           2013
Közgyülés                                                                                                                                                                                                           2014   
Vendégkönyv                                                                                                                                                                                                         2015 
Éves köz. jel.   
Elérhetőség  
Gasztronómia
Főoldal




                                                   







 



Szponzorokat, támogatókat keresünk!

 Nagyon jó minőségű projektek valósultak meg más, kerületen kívüli támogatok hozzáállásával.. köszönet érte! Fő célkitűzés: Olyan reneszánsz témájú napot rendezni, ahol. 60- 80 ember jól érzi magát, élvezi a reneszánsz hangulatot, és sok ismerettel gazdagodva távozhat. Az R. H. T. Társasága tagjain kívül, mint a társaság jövőbeli látogatója vagy rajongójaként, támogatója is alkalmanként, vagy pártoló tagja lehet. Ismerjenek meg minket. Nyitottak vagyunk, a céljaink pedig világosak töltsenek velünk néhány órát. Tetszetős a „portéka”, a kulturális tevékenységünkkel egy másfajta reneszánsz világot mutatunk be pld. befogadó térítésmentes, de minőségi helyszín is kerestetik... Ennek megfelelően a jövő évi tervezetünk helyszínét keressük. A program mottója egy Szerb Antaltól vett idézet: „Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem”.  Amennyiben továbbra is azonosulni tudnak céljainkkal, úgy kizárólag a kulturális missziónk érdekeit szem előtt tartva a jövőben is számítunk önzetlen segítségükre. Ezúton kívánunk Önnek munkájukhoz további sok sikert, és jó egészséget! Reneszánsz Hölgyek Társasága elkötelezettje az alábbi gondolatoknak, szabadon szárnyaljanak az inspiráló gondolatok különleges helyszíneket, „minőségi ismeretterjesztés szórakoztató formában”. "Mi aztán tudjuk jól, hogy nincsenek lehetetlen álmok, csak belső korlátok, amelyekkel megszabjuk, mi lehetséges és mi nem."

 

Tudjuk jól, hogy a napi teendők, az oktatás és a projektben végzett feladatok mellett nehéz időt szakítani még erre is, és nem könnyű megtalálni azokat, csatornákat sem, amelyek segítségével szélesebb körhöz is eljuthatnak a program zárásával a tapasztalatok. 

Köszönet Tiszta Formák Alapítványnak, 2011 én elnyert pályáztunk eredményeit, a reneszánsz viseleteket, amelynek egy bizonyos részét az Alapítvány segítségével készítettük elő és valósítottuk meg, folyamatosan használjuk a viseleteket, melyeket nagy örömmel és büszkén viseljük!

 

Fő célkitűzés:

Olyan reneszánsz témájú napot rendezni, ahol. 80- 100 ember jól érzi magát, élvezi a reneszánsz hangulatot, és sok ismerettel gazdagodva távozhat.

Az R. H. T. Társasága tagjain kívül, mint a társaság jövőbeli látogatója vagy rajongójaként, támogatója is alkalmanként, vagy pártoló tagja lehet.

Ismerjenek meg minket. Nyitottak vagyunk, a céljaink pedig világosak töltsenek velünk néhány órát. Tetszetős a „portéka”, a kulturális tevékenységünkkel egy másfajta reneszánsz világot mutatunk be

pld. befogadó minőségi helyszín kerestetik... 

Bővebb információ lehet kérni és jelentkezni:

Telefonon:

Társaság elnöke Danyilakisz Kata 70/209-8665 Társaság titkára:Barnaföldi Kata:30/294-8098

vagy az reneszanszholgyek@gmail.com E-mail címen!

Amennyiben továbbra is azonosulni tudnak céljainkkal, úgy kizárólag a kulturális missziónk érdekeit szem előtt tartva a jövőben is számítunk önzetlen segítségükre.

Ezúton kívánunk Önnek munkájukhoz további sok sikert, és jó egészséget! 

"Mi aztán tudjuk jól, hogy nincsenek lehetetlen álmok, csak belső korlátok, amelyekkel megszabjuk, mi lehetséges és mi nem." 

Reneszánsz Hölgyek Társasága elkötelezettje az alábbi gondolatoknak, szabadon szárnyaljanak az inspiráló gondolatok.

Tényleges önkéntes munka  már  szeptembertől megkezdődött. 

Szeretnél  Te is egy inspiráló közegben lenni?

Szeretnél közösen  részt venni valami érdekes dolog létrehozásában?

 Itt az idő erre: kulcsszó: R.H.T.

Őszinte tisztelettel:  

Danyilakisz Kata 

Reneszánsz Hölgyek Társasága alapítója és elnöke




A Corvina Könyvtárba került latin nyelvű másolat szövegét eredeti tulajdonosa, Vitéz János ellenőrizte és javította 1470-ben.










           INGYENES MEGHÍVÓ – ALPHASONIC EXPO

Interaktív bemutató, előadások és borkóstoló

Hol lenne ma az eMAG az informatikai rendszere nélkül?

Hogyan tudna birodalmat építeni a Google, ha nem fektetne elég hangsúlyt a hardverekre is?

Mekkora lenne ma a bevétele a Tesco-nak, ha nem indítja el a webshopját? 

Ma már CSAK A TERMÉK NEM VERSENYELŐNY, hanem KELL a hozzákapcsolt INFORMATIKA.

Az elmúlt években cégek gazdagodtak meg azon, hogy fejlesztették az informatikai rendszereiket.

Bookline, Tesco, Apple, Corwell, és kis cégek is gombaszerűen nőttek ki a földből az informatika

segítségével: Lednagyker, Játéknet, Mannaszappan.

Az Ön cégének miért lehet szüksége informatikai fejlesztésre?

·         mert az emberek szokásai megváltoztak, elvárják a gyors kiszolgálást

·         mert az adatunk a legnagyobb kincsünk a cégben, védeni, ápolni, fejleszteni kell

·         mert szoftverek és azokhoz kapcsolódó hardverek nélkül nem kapunk pontos adatokat a cégünkről

·         mert kutatások szerint kollégáinknak fontosabbak a munkakörülmények, mint a bérezés

Az INFORMATIKA tehát veszélyeket is hordoz, de a csúcsra is viheti a céget.

ÖN DÖNT!

Hogy miért éri meg eljönnie?

·         Meglepetés ajándékokkal várjuk,

·         Személyesen tekintheti meg és próbálhatja ki számtalan megoldásunkat,

·         Kötetlenül, díjmentesen tölthet el pár órát Önhöz hasonló cégekkel,

·         Két különleges előadást is meghallgathat!

 Program:

15:00-16:00: Kiállítás megtekintése

Informatikai megoldások és biztonságtechnikai lehetőségek, 22 gyártó képviseletében.

16:00-16:20 Dr Kustos Petra ügyvédnő, Kustos Ügyvédi Iroda

Mikre kell figyelnie egy  cégvezetőnek az adatvédelmi terepen? Milyen buktatók vannak? Hogyan kerüljük el a kellemetlenségeket és hogyan óvjuk cégünk jogi hátterét? Mindezekről és még több érdekességről fog beszélni egy sikeres fiatal hölgy, Kustos Petra a Kustos Law Firm vezetője.

16:20-16:40 Jagodics Rita, Nagykereskedelmi-marketing szakértő

A Sokat költő vevőknél nem működnek a tömegmarketing eszközei és nem működnek a hideghívás eszközei sem.  Nem fognak elcsábulni a hagyományos megoldásoktól. Nekik valami pluszra van szükségük. Jagodics Rita pedig éppen erről a PLUSZ-ról fog beszélni, gyakorlati példákat, működő technikákat bemutatva.

16:40-17:00  Földi Diána, eMAG

Jött és tarolt- ez pedig nem más, mint a mára közismertté vált eMAG. De mi is áll ennek a vállalkozásnak a sikere mögött? Hogyan építették fel, és hogyan működtetik ezt a webáruházat? Milyen eszközöket használnak, és mi a sikerük titka? Erre kapunk választ az eMAG képviselőjétől, Földi Dianától! 

Ráadásul az esemény ideje alatt megkóstolhatja a Villányi Linbrunn Pincészet különleges borait.

Nincs más dolga, mint előzetesen regisztrálnia az eseményre! Küldje el a a “Regisztrálok” szót a zsofia.koczan@alphasonic.hu címre!
További részletek: http://www.alphasonic.hu/expo/
Dátum: 2015. október 7. szerda; 15:00-17:00

Helyszín: Alphasonic Kft. telephely és bemutatóterem, 1044 Budapest, Ipari park utca 8.


            Saint Lucia szigete bemutatkozik a Józsefvárosban

A karibi szigetvilág újabb ékességét ismerhették meg a Zászlómúzeumban egybegyűltek a szigetország bemutatására rendezett kiállításon, ahol Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin-amerikai és Karibi Főosztályának vezetője és Sántha Péterné Józsefváros alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. A kiállítás a szigeten élők minden napjait igyekszik közelebb hozni képekben és egyes tárgyi eszközök bemutatásával az érdeklődők számára. A megnyitón Balogh László igazgató üdvözölte a megjelenteket, majd a himnuszok elhangzását követően a főosztályvezető úr és az alpolgármester asszony tartott rövid ország ismertetőt, vázolva a sziget természeti környezetét, történelmét, állami és társadalmi berendezkedését, nemzetközi kapcsolatrendszerét. Színesítette az ismertetőt, hogy Sántha Péterné alpolgármester asszony térképen is demonstrálva emlékezett felejthetetlen élményeket nyújtó utazása személyes tapasztalataira is.
Az igazgató úr zárszavában megköszönte a résztvevők jelenlétét és a méltatásokat. Egyben reményét fejezte ki, hogy a Zászlómúzeum létesítésének közelgő, huszadik évfordulóját sikerül méltó módon megünnepelni és a jövőben is egyre több alkalom nyílhat a tőlünk távoli, sokszor egzotikus országok történelmének, kultúrájának, társadalmi berendezkedésének a megismerésére amelyre midig várja az érdeklődőket itt a múzeumban. A megnyitó záróeseményeként Nemecz Katalin és Szenci-Molnár Huanita táncművészek a sziget népviseletébe öltözve a helyi folklór bemutatásával örvendeztették meg a jelenlévőket. Kedves színfolt volt a budafoki Reneszánsz Hölgyek Társasága Egyesület jelenlévő elnök asszonyának, Danyilakisz Katalinnak és az egyesület néhány tagjának a jelenléte, akik korhű kosztümbe öltözve részvételükkel fokozták a kiállítás hangulatát.












Róma - Tivoli - Firenze - Cinecittà


          














Mátyás király ünnepe,Herceghalmi ünnep

Pytheas könyvmanufaktúrának köszönjük szépen a felajánlását






                          



 


 

RENESZÁNSZ hölgyek képes beszámolóját fogadják szeretettel,amely NEM jött volna létre Bakos

 Miklós ,Chevalier Törley , Urbán László  és Nemes Anikó , Budafok (Savoyai Jenő tér 1)Krémes

cukrászda nélkül. Támogatásukat ezúton is, még egyszer szívből köszönjük!  

 Fotó és  fim :Éva Schmidtné Érsek munkája

 

 


EURÓPAI TÁNC KARAVÁN
Nemzetközi táncszínházi koprodukció

Erkel Színház 
2015. június 19. péntek, 20.00 óra

Az Európai Tánc Karaván egy eredeti egész estés táncszínházi darab, melynek szereplői nyolc nemzet táncos- és zenész előadói. A produkció magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn, partnerek közös művészi munkájának eredménye. Az európai tánc-, és zenei hagyományokat kohézív egységgé harmonizálja a produkció. 

A népek tánc-, és zenei hagyományainak megőrzése és legszebb példáinak színpadra állítása mellett, az egységbe szerkesztett darabban különleges hangsúlyt kap az európai nemzetekbe olvadt cigányság máig élő öröksége. A táncképekben megjelennek az egyes népek saját hagyományai mellett a nemzetközi táncközösségre komponált részletek is együttes előadásban. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző. 

A koreográfia az archaikus, eredeti elemektől ível az adaptált, a kortárs táncművészet által is alkalmazott megoldásokig. A műben szereplő táncok: polonéz, krakowjiek, balos, krétai tánc, fandango, polska, menüett-polka, tarantella, trák, zeybek, fekete-tengeri táncok, nagyecsedi cigány táncok, moldvai, erdőháti, mezőségi, ugrós, kalotaszegi legényes, verbunk és szapora csárdás. 

Az Európai Unió "Kultúra 2000" programjának támogatásával készült táncprodukció minden társszervező országban bemutatásra került világfesztiválokon óriási nézőszám előtt elsöprő sikerrel. A táncmű képzeletbeli karavánként utazta be Európát, jó példával szolgálva, és bemutatva, hogyan erősíti egymást a hagyományőrzés és az újítás.

Rendező - koreográfus: MUCSI János Harangozó-díjas

Szerepelők: 
Duna Művészegyüttes 
Magyar Állami Népi Együttes 
Csepel Táncegyüttes 
Bulgária - Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv 
Erdély, Románia - Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy 
Finnország - Jarkko Peltola Zenekara, Helsinki 
Görögország - Hellén Foklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén 
Lengyelország - Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin 
Olaszország - Akragas Táncegyüttes, Agrigento 
Spanyolország - Luis de Luis, Granada 
Törökország - Égei Egyetem Táncegyüttese, Izmír 

 

 

 


Duna Karnevál a Budafoki Borvárosban

Esemény időpontja: 2015. június 16.

Budafok Borvárosnak immár 4. alkalommal nyílik lehetősége vendégül látni a Duna Karnevált, melyre az idén is sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Program:

15.00   Táncegyüttes fellépések

Bulgária – Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv

Görögország – Hellén Foklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén

Grúzia – Gurjaani Táncegyüttes, Gurjaani

Lengyelország – Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin

Olaszország – Akragas Táncegyüttes, Agrigento

 


2015. június 14., vasárnap 11 óra: A roskadozó gyümölcsfa. Mátyás király korának zenéje (1458–1490) – Musica Historica közreműködésével

Az újjáéledő sétálókoncert-sorozat keretében Magyar Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításában zajlik. Kiállítási tereinkbe – miközben felvázoljuk egy-egy kor történelmi hátterét – a korszakra jellemző hangszereken idézzük fel a magyar történelem évszázadait, a magyar és az európai zenei kultúra egybefonódását, az irodalom, a történelem és a zene egymásra hatását. Programunk egyszerre kínál zene- és művelődéstörténeti élményt a családoknak, a fiataloknak és az idősebbeknek, a történelem, az irodalom, a zene kedvelőinek.

Hét előadáson – századonként haladva – a 11–18. századot idézzük meg a Musica Historica és a Canlar-együttessel.  A koncertek alkalmanként teremről teremre, azaz korszakról korszakra „sétálnak” előre, s a hallgatóságnak a hagyományos hangversenyeknél jóval nagyobb szabadságot kínálnak – időben és térben.

  Következő :  2015. szeptember 12., szombat 11 óra: A végek dicsérete. 

A törökellenes harcok korának muzsikája (16–17. század)

http://www.musicahistorica.hu/inndex.html






Az olasz divat. A csábítás története

Különleges esemény / Olasz Fesztivál

Giorgio Armani, Renato Balestra, Laura Biagiotti, Mariella Burani, Roberto Capucci, Enrico Coveri,
Fendi, Gianfranco Ferrè, Marella Ferrera, Sorelle Fontana, Irene Galitzine, Lancetti, Andrè Laug,
Lorenzo Riva, Sarli, Versace, Valentino kreációi.
A ruhaköltemények mellett található leírások képekkel is illusztrálják a kiállításon bemutatott divattervezők kreációit.






Az Olasz Kultúrintézetben
Meghívó az irodalmi-zenei Estre (Olasz Kultúrintézet - jún. 9 - 18.00 óra

az “ITÁLIA ÉGBOLTJA TÜKRÖZŐDÖTT A DUNA VIZÉN (OLASZORSZÁG, AHOGY A MAGYAR KÖLTŐK LÁTTÁK)” című zenés irodalmi estre

Időpont: 2015. június 09. kedd 18:00 óra

Helyszín: Olasz Kultúrintézet (Budapest VIII. ker., Bródy Sándor u. 8.)

Szívélyes üdvözlettel

Roberto Ruspanti

A finom bor,a minőségi pillanatokra..

 












„Metropolis Hungariae” – Esztergom, Magyarország első fővárosa címmel rendeztek történettudományi konferenciát Esztergomban,a Szent Adalbert Központban május 28-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezésében. A konferencia védnöke Erdő Péter bíboros volt.

A résztvevőket ezután Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere is köszöntötte.

A délelőtti szekciók Székely János elnöklete alatt Zsoldos Attila akadémikus (MTA BTK Történettudományi Intézet) előadásával vették kezdetüket.

 Az előadó A három Esztergom: a korai várost alakító tényezők címmel a 12. századi Esztergom alakulástörténetéről beszélt,amelyben meghatározó szerepet játszott a királyi hatalom, az érsekség, valamint a polgárság. E három tényező kiemelésével mutatta be azt, 

hogy Esztergom miképpen vált a középkori Magyarország központi városává. Utalt arra, hogy a fejedelmi Magyarország, majd  a későbbi királyság középpontjaként már korabeli források is 

megemlékeznek Esztergomról, valamint a környékbeli falvakról, így köztük Szentkirályról is, ahol feltehetőleg az első királyi központ volt. Előadásában elmondta, hogy Esztergom 

III. Béla király uralkodása alatt kezdett fejlődésnek indulni, halálával azonban elakadt a fejlődés, és az ország uralkodói súlypontja Óbudára tevődött át.

Az 1001 óta jelenlévő érsekség szintén meghatározója volt a város fejlődésének, hiszen, amint arra az előadó utalt, a város kereskedelmi fellendülésében elengedhetetlen szerepet játszott az a tény, 

hogy a főpapi udvar a helybéli lakosság által előállított termékek állandó felvevője volt, így növelni tudta nemcsak a termelést, hanem a színvonalat is.

 Ez a jelenlét a városiasodás felé vezető folyamatot is elősegítette. 

A lakosságról szólva Zsoldos Attila kiemelte a városban megtelepedett olasz kereskedő réteget. A betelepült olasz lakosság által a külföldi, jó minőségű áruk cseréjére és felvásárlására nyílt lehetőség, 

amely bizonyítja Esztergomnak a korban betöltött fontos kereskedelmi szerepét. 

A.folytatásban Horváth István nyugalmazott múzeum igazgató úr szavaiból megtudtuk többek között azt,  hogy miért nem lehetett  1971. aug.20-án 

Esztergomban megünnepelni Szent István király születésének 1000. évfordulóját a  palota feltárása és belső termeinek átadásakor. Két évvel később nyílt erre először lehetőség.  

A régészeti leletek szerint a honfoglaló magyarok jelentős kiterjedésben megszállták Esztergomot a X. században. A földrajzi elhelyezkedés nemcsak

 Géza fejedelem nyugat felé történő nyitásának volt tökéletes, hanem a politikai, gazdasági szerep kihangsúlyozásának is. Pénzverési és a magyar királyok koronázási jogát is megkapta a város.  1996-ban itt kötött házasságot István király bajor Gizellával. 

Szovák Kornél DSc a Pázmány Péter Katolikus Egyetem  Medievisztika Tanszékéről III. Béla korába vitt bennünket.  

Tudnivaló, hogy ekkor Magyarország Európa 3. legnagyobb állama volt, népessége 4 M fő, sajnos ez a török megszállás végére 2 M főre apadt.

 Esztergom ekkor rangban  első királyi székhely! Érdekesség még, hogy császár-király találkozó színhelye is, amikor Barbarossa Frigyes német császár keresztes hadjárata során 

a Szentföld felszabadítására erre vonult.

Anonymus  Gesta  H.-ja  és az oklevelek tartalma között sok a rokon vonás.  A történetíró  Albertus feljegyzéseiben szintén. 

Major Balázs PhD a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékről, (Horváth István kutatásain elindulva)  két kutatási program (1991, -2014)

 leleteinek ismertetésével, képes beszámolójával  bevont bennünket a régészeti munka csodáiba, buktatókkal (pl. a meredek várhegy oldalának sárgás márga talaja,

 vagy  a középkorban  közvetlen mellette elvezetett szennyvízcsatorna  okán) és sikerekkel tarkított  mindennapjaiba.   A 2014.július elsején megkezdett tanszéki ásatással folytatódott 

a PPKE Régészeti Tanszék kutatási programja, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával együttműködésben végeznek. A Várhegyen lévő Szent Vid templom kéthajós építmény,

 Az azonosított kora Árpád-kori templom és freskótöredékei szenzációnak számítanak.

Major Balázs ásatásvezető régész szerint itt az ideje, hogy a középkori Esztergom elfoglalja méltó helyét a nemzetközi színtéren is. 

Baranyainé Kontsek Ildikó,  a Keresztény Múzeum igazgatója elnökölt a bőséges ebéd utáni előadás-sorozaton. Elsőként Marosi Ernő (MTA BTK) akadémikus urat hallgattuk, aki 

a Szent Adalbert székesegyház történetéről és ami a „nagy viharokat”túlélte: a különböző kőfaragványokról mesélt. Ezek  a kövek közeli rokonai a XI. századi Zalaváriaknak és

 a XII. századi Székesfehérváriaknak!

A templomot eredetileg Szent István építtette Szent Adalbert tiszteletére, aki megkeresztelte és tanította őt. Az építkezés valószínűleg 997-1010 között zajlott. III. Béla uralkodása alatt, 

valamikor 1188 után hatalmas tűzvész során elégett a templom. Az ezt követő években (kb. 1188-96 közt) a király és Jób érsek (1185-1203) a templomot és a vár épületeit kijavították, 

és ekkor készült el a Porta Speciosa, a székesegyház nyugati díszkapuja is. 1256. december 16-án kelt IV. Béla kiváltságlevele a főszékesegyház számára, amelyben először említik a Szent Koronát.

Déli oldalához 1506-1507 között Bakócz Tamás érsek saját reneszánsz sírkápolnáját építteti. Ez a napjainkban Bakócz-kápolnaként ismert építmény

 a székesegyház egyedüli napjainkban is meglévő kápolnája. Mikor 1683-ban Sobieski János által vezetett sereg sikeresen visszafoglalja a várat, már csak egy kiégett rom várja őket.

 Ne felejtsük el, hogy a török időkben még lőszerraktárnak is használták. Az egyedüli épen maradt részében, a Bakócz-kápolnában tartották meg a Te Deumot.

 Az impozáns épület ma klasszicista stílusban magasodik a Duna felett a Várhegyen, újraépítése az 1800-as években kezdődött.

 




















                                                                                                               

Május 14.-én

Central European University
 Nádor utca 9 University of Cyprus Maria Panari a bizánci császári ruháza

"Anna Christidou Memorial előadása" - A császár ruhák, régi és új: Imperial képviselete révén. viseletek Bizáncban címmel

Görögország és Magyarország kulturális kapcsolatai.
Mivel a görög ortodox egyház nagy szerepet játszott abban, hogy Magyarország felvette a keresztény vallást, így a két ország közötti kulturális kapcsolat több, mint ezer évre tekint vissza. Szent László lánya, Piroska hercegnő, miután feleségül ment II. (Komnenosz) János bizánci császárhoz, áttért az ortodox hitre, és felvette az Eiréné (Irén) nevet.
Kelet találkozott Nyugattal..

Előadást fogadás követte. záró gondolatok:
Talán egy kicsit mindenkinek jobb hangulata lett - ahogyan azt már az ókorban is mondták:
Vinum bonum laetificat cor hominis – A jó bor és a jó étel felvidítja az ember szívét..










                                                                                                              
2015. május 6

 

Dr.habil. Fehér Katalin CSc, professor emeritus (ELTE PPK):
Nők a reneszánsz Itáliában

Múltidéző Itáliai reneszánsz jellegű női ruha gazdag selyembrokát

A felfedezések, világszemlélet változása erősen hat a ruhák díszítettségére Itáliai

A XV. századi itáliai városállamokban élő előkelők öltözködése. Nagy hatással volt rá a humanizmus irányzata, a ókori görög és római kort idealizáló művészeti és filozófiai személet.

A nők úgynevezett gamurrát hordtak, rövid, fűzött mellény egybevarrva kerek, bő szoknya aljjal, ehhez fűzhető vállnál a könyöknél, alkarnál és felkarnál díszes hasítékokkal ellátott hosszú ujj, mely cserélhető.
Ez alá került a fehér alsóruha, amely az ujjak hasítékain kilátszott.

A sűrű alsóruházat és a mellény és ráncolt szoknyarész derék fölötti összevarrása a sziluett hasának kidomborodását eredményezte

 

 



Megjelent az Országos Széchényi Könyvtár Supplementum Corvinianum című sorozatának harmadik darabja: Corvina Augusta. Die Handschriften des Königs Matthias Corvinus in der Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel, hrsg. von Edina Zsupán unter Mitarbeit von Christian Heitzmann (Supplementum Corvinianum III), Budapest, OSZK, 2014. címmel.

A nemzetközi együttműködésben készült, angol és német nyelvű katalógus és tanulmánykötet a wolfenbütteli Herzog August Könyvtárban őrzött 9 corvinát dolgozza fel a legmodernebb szakmai követelményeknek megfelelően. Az elegáns kivitelű kötetet a gazdag képanyag egyben igazi díszalbummá is avatja.

A kötet bemutatójára 2015. április 28-án, délután 5 órakor került sor az Országos Széchényi Könyvtárban.
A kötetet bemutató beszélgetés meghívott vendége:
Madas Edit.
A beszélgetésen részt vesznek a szerzők: Regina Cermann, Zsupán Edina, Mikó Árpád és Zsoldos Endre
Moderátor: Földesi Ferenc

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota, F épület, 516. terem


A második otthonunk,rengeteg időt töltöttünk az Országos Széchényi könyvtár falai között...
Országos Széchényi Könyvtárban ünnepélyes könyvbemutatón vehettünk részt Nagyszerűen éreztük magunkat!

A fotókat készítette
Schmidtné Érsek Éva




Reneszánsz Hölgyek Társasága MTA BTK Irodalomtudományi Intézete és a Faludi Ferenc Akadémia meghívására díjátadáson vett részt

A 2015. évi Faludi Ferenc Alkotói Díjat
S. Sárdi Margit
habilitált egyetemi docens.

a 2015. évi Tarnai Andor-díjat
Hargittay Emil
az irodalomtudomány kandidátusa, 
intézetvezető egyetemi tanár vette át.

A díjakat átadta
Szabó Ferenc SJ, teológus, szerkesztő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ny. tanára

Kecskeméti Gábor, az MTA doktora, intézetvezető egyetemi tanár, az MTA BTK
Irodalomtudományi Intézetének igazgatója

A díjazottak munkásságát méltatja
Csörsz Rumen István, tudományos főmunkatárs

Kecskeméti Gábor, intézetigazgató

A fotókat készítette:
Schmidtné Érsek Éva

 








Gresham Palotában: Április 19.

 

Business Wine - Gresham Palota 


ÜZLET - BOR - STÍLUS

 

Bemutatkozott Sándor Zsolt Pincészete - Bükk

"Sándor Zsolt borász, borszakértő és lokálpatrióta.
Célunk, hogy megtermeljük a tökéletesen érett szőlőt és elkészítsük belőle a lehető legmagasabb minőségű bort.
Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen  mint oly sok minden- ez is működött!
Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort.
Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat. 
Pincém Miskolc szívében a történelmi Avas Kis-Avas részén található. Ott, ahol közel ezer pince emlékeztet minket arra, hogy egykoron itt komolyan gondolkodtak a bor kapcsán.
Jelenleg ugyan csipkerózsika álmát alussza, de vannak bíztató jelek az újrakezdéshez."

Kóstoltátok már szombaton a Süß - Édes élet kézműves csokoládékat a Gresham Palotában.?

Pazar.http://suss.hu/

Bor és csokoládé,hm..
Valószínű, az első bor és csokoládé párosítás egy jól kitalált marketing fogás volt ....A bor és csokoládé kóstolásának elsődleges célja, hogy plusz élménnyel gazdagodjuk

Feledhetetlen kulináris és kulturális élmények
és lesz folytatása....

A pompás helyszín,finom falatok,izgalmas találkozások!
Kitűnő volt!

Ismét egy remek estén vagyunk túl, ezúton is köszönjük hogy emeltétek az est fényét és hangulatát. 
Sok hasznos ismeretség köttetett és kitűnő kapcsolat jött létre.

képeket késztette:Éva Schmidtné Érsek és Dominik Németh
www.businesswine.hu











1. Nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján fel ne csendülne a Csárdáskirálynő,Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája! Budapesti Operettszínház neves énekesei: Dolhán Attila,Lukács Anita,Szendy Szilvi, Peller Károly részleteket adtak elő hatalmas sikerrel és egyben remek hangulatot teremtve. Fotó: Reisz Zoltán

2.Szendrey Julia : A sors, a szeszélyes tündér, látszólag mindent megadott neki: szépséget, bájt, szellemet; látó szemet, hogy meglássa a nagyságot; bátor szívet, hogy kiküzdje boldogságát, minden előítélet dacára; szárnyaló erőt a lángész követésére röptében és mindezek fölött a lehetőséget, hogy korának legnagyobb költője belőle merítsen ihletet halhatatlan költeményei számára. Csillagkoronának fejére pedig Petőfi Sándor szerelmét. Ezután nem  Szendrey Julia volt, hanem Petőfi hitvese és hozzászokott a fényhez, csillogáshoz.  Mindketten szárnyaló fantáziával megáldva, büszkék, erősek, lázadók voltak. A márciusi ifjak feleségeinek szerepéről több esetben maradtak fenn adatok. Szendrey Júlia szerepvállalásáról és férje naplójából értesülhettünk. 

Vachott Sándorné, aki gyermekkora óta vetélytársnőt látott Juliában és sokáig azzal sem volt tisztában, vajon Petőfi-e a nagyobb költő avagy saját férje, különösen azt a gondolatát iparkodott kiélezni emlékirataiban, hogy Julia csak hiúságból lett Petőfinek a felesége és nagyravágyásból hajszolta bele Petőfit a csatákba és ezzel kora halálába is. Viszont azt is el akarja hitetni Vachottné az olvasóival, hogy ő maga és férje mindent elkövettek, hogy Petőfit lebeszéljék a katonáskodásról, de Julia szavával szemben nem értek el eredményt: Petőfi Juliára hallgatott. Tehát,Váchot Sándorné, aki Julia iskolai osztálytársnője szerint Júlia óriási társasági lény, aki saját igénye szerint választotta a társasági életét,irigy egyáltalán nem kedves egy önmagát előtoló nem barátságos lény aki hiúságból ment Petőfihez. Sőt kitűnési vággyal női író, hús vér nő volt, aki a férfiakat felhergelte és azonnal el is távolította maga mellől. Személye fontossága modern női szerepvállalások esete és ideje, aki anyagi függetlenséget is meg tud magának teremteni. Tehát,Julia nem hétköznapi nő volt - lépéseket tett a modern női szerepváltás útján…

 Mint tudjuk, Juliát keserű lelki magány kíséri végig élete hátralévő évein. Petőfi eltűnése után végső kétségbeesésében már az öngyilkosság gondolata foglakoztatta, megírta búcsúlevelét ekkor még csak éppen másfél éves kisfiához. A kilátástalan helyzetből végül egy újabb házasságba menekült, de a boldogságot többé nem ismerte. A nemzet is elfordult tőle, kortársai nem bocsájtották meg neki, hogy eldobta az özvegyi fátylat. Írói próbálkozásait sem fogadták kedvezően, bár Gyulai Pál kénytelen volt elismerni, hogy Andersen fordításai igen jól sikerültek. Személyes tragédiájához hozzátartozik, hogy a közvélemény mindig csak Petőfi feleségét látta benne, az írónő iránt szinte egyáltalán nem érdeklődött. 39 évesen férjétől különváltan, rákban halt meg 1868. szeptember 6-án. Julia szent asszony volt, tisztalelkű és tisztaéletű, akinél többet senki sem szenvedett, s akinél nemesebben, büszkébb némasággal senki sem tűrte a megpróbáltatásokat. És élete nagy titkát elvitte magával a sírba, hogy ne zavarja azoknak nyugalmát, akik élve maradtak.

Érdekesség: Júlia halála előtt a levelesládáját és naplóját meghitt barátjára Tóth Józsefre ruházta, naplójának és minden írásának kiadói jogát. Tóth József Pest megye nyugalmazott tanfelügyelője, akinek köszönhető, hogy Julia mártíréletének a bizonyítékai sértetlenül megmaradtak az utókorra. Aki nem tudná, Tóth József magyar királyi tanfelügyelő, Promontor(Budafok)egykori tanítóinak, tanárainak, valamint a település iskolaügyeinek támogatója.1902-ben Budafok díszpolgárává avatták. 1903-ban vonult nyugállományba, érdemeinek elismeréséül 1904-ben Budafok képviselőtestülete egy 400 négyszögöles telekkel ajándékozta meg, amit Tóth József a református templom építésére ajánlott fel. (1910-re ezen a telken épült fel az első budafoki református imaház.) Sőt,2004-ben a Savoyai Jenő Asztaltársaság emléktáblát állított tiszteletére a Savoyai Jenő téren.

Császtvay Tündétől ( Magyar Nemzeti Múzeum(főigazgató-helyettes) ígéretéhez híven Jászai Mariról és Fedák Sári életéről is hallunk olyan bő beszámolót, mint amilyet Szendrey Juliáról hallhattunk a mai napon.

3.Kamarakiállítást megtekintettük, csodálatos fotókat láthattunk. Természetesen Mindenkinek ajánlom a megtekintését.

                                                                                                                                                           Mercs Éva

 



2015. Március 14.

Van szerencsém bejelenteni, hogy Budapesti Duna Palotában VIP rendezvényen voltunk. Elkészült a hangulatos,képes beszámoló:
A meghívás, kötetlen hangvételű,rendezvényre szólt, amely sétáló borkóstolóval egybekötött igényes és ambiciózus emberek találkozójára szólt.
Gasztronómiai ínyencségek kíséretében, egy pohár bor mellett tájékozódhattunk ismerkedtünk meg üzleti kapcsolatokat építve, vagy csak egyszerűen jól érezve magunkat.
Exkluzív környezetben, fiatal borászok kiváló boraival, a gasztronómia jeles képviselőivel, és ha mindez nem volna elég    Élő zongora játékot hallhattunk Vikukel Dániel zeneszerzőtől.

Sándor Zsolt Pincészete – Bükki borvidék http://www.sandorzsolt.com/

Fekete Borpince – Szekszárdi borvidék http://www.feketeborpince.hu/ 

Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok – Balaton-felvidéki borvidék
A jövőben tegyetek szert extra tudásra és értékes emberi, vagy üzleti kapcsolatokra.

                                                                                        Danyilakisz Kata








Zászlómúzeum meghívója

A kiállítást Dr Baloghdi Tibor a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztály főosztályvezető-helyettese, Sárdi Rezső Új-Zéland tiszteletbeli konzulja és Zentai Oszkár a Józsefvárosi Önkormányzat Emberi Erőforrás Bizottságának elnöke.

A kiállítás a Csendes-óceán középső részén elhelyezkedő Cook-szigetek mutatja be. 1974-től Új-Zéland társult állama, az ENSZ megfigyelő tagja.A kiállítás a szigeten élők minden napjait hozza közel az érdeklődőkhöz.

Danyilakisz Kata



Kedves Danyilakisz Katalin Elnök Asszony!

 

Mint a Zászlómúzeum szimpatizáló támogatója, a magam részéről köszönöm és örülök annak, hogy részvételükkel hozzájárultak a Cook-szigetek-i kiállítás megnyitója színvonalának emeléséhez.

Bízom abban, hogy Balogh László igazgató úr a jövőben is számíthat a nemes hagyományokat őrző és ápoló egyesületükkel való szorosabb együttműködésre, az Önök támogatására.

 

 Cook szigetek a Józsefvárosban:

 

Üdvözlettel:

Bakó László














Köszönetnyilvánítás
Köszönjük a lehetőséget
A Reneszánsz Hölgyek Társasága nevében köszöntelek!

Drága, Hölgyek és Urak!
Örültünk, hogy a Magyar Üzletasszonyok Egyesületének 20 éves fennállását együtt ünnepelhettük
Nos egy továbbképzési programon találkoztunk,
mindannyian új utakat kerestünk és megújulni kívántunk, ha megújulás, emberközpontúság akkor ugyebár reneszánsz . 
Ez is egy remek lehetőség a továbbfejlődésre. Igyekszünk olyan új és különleges ismereteket közvetíteni, ami valóban érdeklődésre tarthat számot.

Drága Barátaimnak kívánom azt hogy szép estét ,legyen bárhol is!:-)Ölelés!:-) Köszönöm mindazoknak, akik nem tudtak eljönni Visegrádra, a Konferenciára 2015. március 3-4.
Számukra emlékeztető, akik nem tudtak eljönni, azok számára pedig ízelítő az a néhány fotó, amelyet alkalmanként mellékelek a bemutatóról.
Gratulálok!-. ott a sok - sok pont!!!

Danyilakisz Kata Elnök Asszony 

 





Meghívó

A rendezvény FŐ mecénásai voltak:

-Bakos Miklós Bakosfa KFT tulajdonosa és Szt. György lovagrend tagja

-Békési Imre XXII.ker Budafok-Tétény díszpolgára és Záborszky Pince tulajdonosa

-Farkasdi Károly Álomautómúzeum és Tropicarium tulajdonosa

Reneszánsz rendezvényeinkhez Végheyli Ferencné Virág Ancsa mint minden alkalommal, most a csodás gyümölcseivel járult hozzá. Standjuk a Budafoki piacon van.

Fodor Istvánné Igazgatónő és  5 felkészítő pedagógus részére,Önkormányzatunk 6db CD-t és  Promontor Print Gyorsnyomda 6db. borcímkét ajándékozott.

 

Pipó József(Ozorai Pipó Zsigmond király hadvezére, kincstartó, temesi ispán és szörényi bán leszármazottja) Reneszánsz bűvész, a gyerekek segítségét kérte. Így,igen közelről élhették ám át a varázslat világát. Janek György atlétaedző és pajzskutató, mesélt Mátyás király halotti pajzsáról izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket. Mindenki örömére megtekinthettük a halotti pajzs eredetivel teljesen megegyező másolatát, amelyet erre az alkalomra hozott az iskolába. Wichmann Tamás tagtársunk, kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok alig tudott válaszolni a gyerekek kérdéseire.

Hálásan köszönjük Fodor Istvánné igazgatónőnek a befogadást. Köszönjük a pedagógusoknak, hogy időt szakítva gyerekekkel együtt ekkora áldozatott hoztak. Csodálatos ünnepnek lehettünk együtt a részesei! Izgalmas és jó hangulatban telt a délután.

                                                                                                                             Mercs Éva

Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész 

 

                                                                       
Drága Katám,

nagyon köszönöm a csodás rendezvényről a pompás KÉPES  beszámolót!

Szívből GRATULÁLOK!!! Óriási dolog, hogy Neked ilyen remek kapcsolatod van ezzel az iskolával IS!
Ez az igazi, hogy együtt emlékezünk a diákokkal, a Magyar Jövővel!

Remek az Emléklap is! Ezt a szereplők kapták, ugye?

Nagyon szépek voltatok!!!
Öröm látni, ahogy ezekben a csodás reneszánsz ruhákban közvetlen kapcsolatban vagytok a gyerekekkel!

NAGY GRATULÁCIÓVAL köszöntöm MINDNYÁJATOKAT!!!
Mária






                                                                        Csonka Benedek 5b


Debreceni Viktória 5a                                              Nagy Anna 3a     



Potesz Csenge 1b                                        Kovács Péter Barnabás 7


Tóth Fruzsina 3

Rajzpályázat


                                   
 
Február 22
KávéBár Bazár 2015 Corinthia Hotel




2015.02.12 Budapesti Olasz Kultúrintézet








MEGHÍVÓT Kaptunk:

Business Wine - Exkluzív borkóstoló korlátlan fogyasztással a Kempinski***** Hotelben.

2015. január 31.

Ha szereted a minőségi bort és kulináris élvezeteket, akkor ez az esemény Neked szól.

A rendezvény kötetlen hangvételű sétáló borkóstolóval egybekötött igényes és ambiciózus emberek találkozója. Gasztronómiai ínyencségek kíséretében, egy pohár bor mellet tájékozódhatsz, ismerkedhetsz, üzleti kapcsolatokat építhetsz, vagy csak egyszerűen jól érezheted magad. Exkluzív környezetben, fiatal borászok kiváló boraival, a gasztronómia jeles képviselőivel, és ha mindez nem lenne elég, megismerkedhetsz a Borkaszinóval, ami egy különleges és izgalmas interaktív borkóstoló játék és a tombolán is részt vehetsz. Bemutatkozik a Fanni Kertje - Tokaji borvidék "Fanni Kertje merész, őszinte és üde borokat álmodott meg. 2013-ban bemutatkozó friss, fiatalos boraink nem csak a királyok, hanem a királylányok asztalára is készülnek. Arra az asztalra, ahol a laptop mellett a legújabb angol nyelvű regény is helyet kap, és amely körül fiatalos baráti társaság beszélget, egy könnyű, de megkapóan finom bort iszogatva"A Business Wine rendezvényen lehetőséged lesz megkóstolni a Carton Hungaricum győztes borát, ami nemzetközi szinten is képviseli a magyar bor hírnevét. 
Fanni Kertje: 5 puttonyos Tokaji Aszú, 2001 (a borhoz párosított mű: Sipos Barbara Jövendölés című alkotása)



Kiállító borászatok:

Fanni Kertje – Tokaji borvidék
Palota Pince – Balaton-felvidéki borvidék
Barcza Pincészet – Somlói borvidék
Cseri Pincészet – Pannonhalmi borvidék
Brunyai Pincészet – Villányi borvidék
Maurus Borászat - Móri borvidék 
Edegger Pincészet - Badacsonyi borvidék
Nyolcas és Fia Borház - Egri borvidék

Gasztronómiai kiállítók:

Csokicsel – Kézműves csokoládé
Boldog Füstölt Pisztráng Pástétom
Pérmium Molinari Caffe 
Bükki Kézműves Sajtmanufaktúra

Szász Károly - Art of Antique re design ékszer

Tombola fődíj: "Ez az ékszer egy olyan medál melyben a Mátyás templom üvegéből készült, és a belsejébe egy eredeti SI tisztaságú, princess csiszolású türkizkék gyémánt úszkálgat örök táncot járva egy buborékkal. Az arany borszínt direkt választottam az eseményhez." - Szász Károly iparművész

Tehát,exkluzív környezet, igényes emberek, 8 borászat, több, mint 21 féle kóstolható bor, a gasztronómia jeles képviselői (sajtmanufaktúra, kézműves csokoládé, pisztráng pástétom, prémium kávé..), borkaszinó, tombola, remek hangulat.

 Értékek találkozása

Kempinski Hotel Corvinus

A szálloda névadója Mátyás király.
A Kempinski Hotel Corvinus kortárs magyar műalkotások saját gyűjteményével rendelkezik,emellett a Kempinski Galéria teret ad a kortárs magyar művészeknek

A Kempinski Hotel Corvinus 1992-ben nyílt meg, Grand Hotel Corvinus Kempinski Budapest néven.
A C-alakú épület Finta József tervei alapján készült. A belváros szívében fekvő épületet szállodának építették, helyet adva 316 szobának, 33 lakosztálynak, 1238 négyzetméteren konferencia- és rendezvénytermeknek,

Ám a holló jelkép ennél sokkal messzebbre vezet. Régóta a jövendőmondás madarának számított a holló, s hogy levelet, üzenetet visz,
meglehetősen ismert nézet lehetett, mely feltűnik különböző európai mítoszokban és mondákban. Ismert, hogy Noé a galamb előtt hollót bocsát ki a bárkájából, hogy megtudja,
lakható-e már a föld a vízözön után (Ter 8,6–7.). Mi, magyarok – Arany János balladájának köszönhetően – leginkább a Szilágyi Erzsébet levelének történetét ismerjük.
Ennek azonban nyugatra és keletre vezető előzményei vannak. Fest Sándor megfejtése szerint a Hunyadiak címerállata, a szájában gyűrűt tartó holló a középkori Szent Oszvald-legendára
vezethető vissza.
Mivel a szent történetében egy szelíd holló is szerepel, amellyel gyűrűt küld messze országban élő menyasszonyának,
Szent Oszvald attribútuma lett a holló gyűrűvel, illetve írással és olajos tégellyel.

 

 









                                                               

Meghívót kaptunk:

Szeretettel várjuk a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezésre kerülő tárlatvezetéseken.

· 2015. január 22., csütörtök 11 órai kezdettel
Buda "a királyi méltóság széke és trónusa" - a megújult középkori palota kiállítás bemutatása 
Tárlatvezető: R. Kiss Gabriella múzeumpedagógus


Titok Galéria Január 9. Albert László kiállítása





Reneszánsz hölgyek különleges helyen voltak! Kő Ferenc festőművész barátunk (Titok Galériájában) meghívására Albert László kiállításán voltunk, amit Herczeg Divatház alapítója Herczeg Zoltán divattervező nyitott meg. Híres emberekkel együtt kóstoltuk Sebestyén Gyöngyi Szécsényből hozott kézműves sajtjait és finom borokat kóstoltunk:  Angyal Pincészet - Tokaj . Homola Pincészet - Balatonfüred- Csopak. Linbrunn Pincészet - Villány. Nagyon szép este volt. Köszönöm,hogy ott lehettem.
                                                                                                                                                        Mercs Éva

 



Mi Reneszánsz hölgyek, a Török kávéházi Estek programsorozaton vettünk részt. „Híd :ismét Kelet találkozik Nyugattal” kóstolóval egybekötött programhoz, méltó helyszíne a .Yunus Emre Budapest volt. Köszönet érte!