Események                                                                                                                                                                                                            
Céljaink                                                                                                                                                                                                              
Segítőink                                                                                                                                                                                                          
Galéria                                                                                                                                                                                                          
Rólunk írták                                                                                                                                                                                                          
Közgyülés                                                                                                                                                                                                              
Vendégkönyv                                                                                                                                                                                                          
Éves köz. jel.   
Elérhetőség  
Gasztronómia
Főoldal




                                                   







 


Borkatakomba 2015.01.10.

A művészet és gasztronómia, kéz- a kézben járnak…


Igyekszünk olyan új és különleges ismereteket közvetíteni, ami valóban érdeklődésre tarthat számot.

 

"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére."

 

Vacsora társaink, Mercs Évi.(R.H.T). – Horváthné.Ica ,és én voltam....

Kedves kísérőnk az asztaltársaságunknál a ház - nagy tudóra: Horváthné Ica mesélt a - múlt kuriózumokról is és a vendéglátásról, finom – háttér információkról is mesélt...

 

 A választásból, hűvös idő révén, kérésemre a barackpálinka került a szépen megterített asztalra.

 A pálinka tiszta volt, és egyenes, illatában ismét diszkrét zamatok húzódtak meg.

 Asztaltársam Mercs Évi megjegyezte, hogy jobban kedvelné kis pohárból inkább kiugró illatú Tokajit.  Az ízében finom harmóniát érzett.

 

A fogások felszolgálása közötti időben, autentikus néptánc és vidám folklorisztikus program bemutatását élveztünk.

 

A műsor rövid betekintést nyújt a magyar néptánc és népviselet változatos, régiónként is nagyon különböző tradícióiba.

 A hagyományos helyi – budafoki – népviseletben bemutatott fergeteges nyitótáncot követően, kedves vendégek demonstrálhatják a színpadon – vendégtársaik hangos bíztatásával – a magyaros tánc mozdulatok iránti elhivatottságukat. Az előadás első részét az udvarlás tradicionális formáit bemutató férfi és női eszközös táncok zárják.

 A műsor második részében a magyar tánc stílust megtestesítő szatmári csárdás, harmadik felvonásban a kalotaszegi tánc, majd a ritmusos cigánytánc zárta a produkciót.

 

 

Magyar ízekkel, és tradicionális fogásokkal állt össze a vendégségben..

 A magyar konyhaművészet remekeit ismerhettük meg, az ide látogatókkal jó hangulatban a körülöttünk szórakozó görög, francia, török, orosz, horvát és szerb vendégekkel,és más külföldiek társaságában. 

 

A fogásokról kedves barátunk, Révész József olimpiai érmes mesterszakács gondoskodott. 

.

Az est a főfogás egy tipikusan tájjellegű alapanyagokból levesként, pandúr-levessel (vette kezdetét) finom olasz-rizling jól illett gazdag leveshez. Gyorsan megkóstoltam az egyszerűségében is

nagyszerű levest, mielőtt értékelhető fénykép készülhetett volna róla. Az alapjaiban is gazdag ízű levest megtoldottuk még egy kis szelet finom kenyérrel amit két kanálmerítés közben sem felejtettük el folyamatosan dicsérni. A fogáshoz kínált bor száraz-fehér 2012-es játékos illatú Olasz rizling volt. 

Majd kacsacomb, lila hagyma, szalonna, piros paprika és saláta levelek, díszítéssel összeállított köretének elkészítésében. 

A vacsorán az étteremben, Révész József páratlan íz világú  tálát készített el, melyet sült kacsacomb és köretként, burgonyapüré, fűszereses lilakáposzta, a főétel mellé tálalt. A finoman kérgesre sült, belül is szép színű kacsacomb és a köret halom, amely egyébként pillanatokon belül elfogyott vacsora társaink tányérjairól. Kérem szépen, ez egy hamisítatlan íz orgia volt. A fűzeres-lilakáposzta egyenesen parádés volt! Az íze sem okozott csalódást, ezért csak bíztatni tudok bárkit, hogy ne higgye el szubjektív véleményemet, hanem járjon nyugodtan utána nem fogja megbánni.(italként 2011-es,szekszárdi cuveé  bort kóstolhattuk,ehhez finom, száraz- vörös-óbor dukált.)

 

A vendégeket a program során, Balázs József és négytagú cigányzenekara szórakoztatta.

A Népi Együttesben is fellépő művészek a hagyományos cigánynótáktól, a chansonokon, és operetteken át,

a világzenéig terjedt. Örömmel játszották a cigányzenészek a vendégek szülőföldjének dallamait  ezzel garantálva a felehetetlen hangulatot.

 

 

.Végjáték 

 

Egy kis édesség...?

 

Tudhatta ezt a Chef, hogy itt nem a somlyói galuska vagy a szomszéd-asztalnál kínált rétest kaptunk...

 

 

Desszertnek,és egy nagyon komplex ízű krémes, piskótás alapon,krém hab belga csokoládé – spagetti – szálakkal díszítet és egy pazar grillezett,mogyoró csoki kupolával fedett, 

és gyümölcs habbal tálalt édességet, amit egy citrus ízesítésű,belga csokoládéval. öntet kísért, amit mind a hárman bekebeleztünk.

 

 Szép esténk volt, melyet a BORKATAKOMBA  tulajdonosa és teljes személyzete, a koncertutáni emelkedett hangulatban,Békési Imre úr meghívása és az ételek és borok tettek emlékezetessé –Világ béke hangulatban távoztunk.

 

Az itt töltött idő legszebb pillanatait örökítettük meg.. Ezek a fotók és egy-egy palack borcímkével ellátva, kerülnek fel-a Reneszánsz Hölgyek Társasága Gasztronómia rovatunkba. Köszönöm a felejthetetlen estét!

 

D.Kata 

RHT. Elnöke

 

                                                                                



2014. Stelázsi Kávézó Étterem és Borbár:

Pálika kostoló

Egy kézműves borvacsora